10 μυστικά περιποίησης για λαμπερό και όμορφο δέρμα

Η μέρα μεγαλώνει, οι ζεστές μέρες πληθαίνουν και τα ρούχα μας γίνονται όλο και λιγότερα εκθέτοντας το δέρμα μας σε κοινή θέα! Ακολουθήστε λοιπόν 10 απλές συμβουλές για όμορφο, σφριγηλό και νεανικό δέρμα!

 

1. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό πριν βγείτε έξω.

Πέρα απο την πολύτιμη συμβολή του στην πρόληψη των δερματικών καρκίνων μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιλέξτε το κατάλληλο για το δικό σας δέρμα αρκεί να έχει SPF τουλάχιστον 30

2. Σταματήστε το κάπνισμα!

Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης! Επιπλέον οποιαδήποτε πληγή παρουσιαστεί στο δέρμα σας θα αργήσει να επουλωθεί.

3. Κάντε αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος.

Η αυτοεξέταση του δέρματος με προσοχή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα κάποιο καρκίνο. Αν παρατηρήσετε μία ελιά ή ένα σημάδι που διαφέρουν από τα υπόλοιπα, που αλλάζουν, έχουν κνησμό ή αιμορραγούν, απευθυνθείτε κατευθείαν στο δερματολόγο σας!

4. Αν είστε λάτρεις της μαυρισμένης επιδερμίδας ήρθε η ώρα να επιλέξετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος.

Κάθε φορά που μαυρίζετε είτε από τον ήλιο είτε από solarium προκαλείται πρώιμη γήρανση καθώς και αυξάνετε τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Ένα προϊόν αυτομαυρίσματος μπορεί να σας προσφέρει την εμφάνιση που επιθυμείτε χωρίς τους κινδύνους της ακτινοβολίας. Ωστόσο, για να διατηρείτε ένα υγιές δέρμα προστατέυστε το από τον ήλιο ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα αυτομαυρίσματος.

5. Χρησιμοποιείστε προϊόντα ομορφιάς κατάλληλα για το δικό σας δέρμα.

Τι τύπο δέρματος έχετε, λιπαρό, ξηρό, κανονικό, μεικτό ή ευαίσθητο; Έχετε κάποια δερματική πάθηση; Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα για το δικό σας δέρμα θα το βοηθήσετε να είναι λαμπερό και να φαίνεται νεανικό.

6. Αντισταθείτε στην τάση να το τρίβετε έντονα μέχρι να εξαφανιστεί οποιοδήποτε εξάνθημα.

Αν εμφανίσετε εξάνθημα ακμής ή κάτι άλλο που δεν το αναγνωρίζετε μην τρίβετε το δέρμα σας έντονα! Το τρίψιμο ερεθίζει το δέρμα και μάλιστα χειροτερεύει οποιοδήποτε εξάνθημα, ξηρότητα ή έξαρση ακμής.

7. Πλύνετε το πρόσωπό σας μόλις ξυπνήσετε, πριν τον βραδινό ύπνο και όταν ιδρώνετε.

Το πρωινό πλύσιμο απομακρύνει τα βακτήρια και τιις περιττές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα σας ενώ κοιμάστε. Πριν τον ύπνο απομακρύνει την περίσσεια make up, τη λιπαρότητα και τον καπνό που έχουν καθήσει στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

8. Πλένετε απαλά το πρόσωπό σας.

Ο απαλός καθαρισμός βοηθά το πρόσωπο να φαίνεται υγιές. Βρέξτε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια απλώστε ένα απαλό καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας. Τελειώστε ξεπλένοντας το πρόσωπό σας με αρκετό νερό και σκουπίστε ταμπανωτά με μία καθαρή πετσέτα.

9. Μειώστε το stress.

Βρίσκοντας υγιείς τρόπους να διαχειριστείτε το stress βοηθάτε και το δέρμα σας. Δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα συχνά εμφανίζονται για πρώτη φορά σε συνθήκες έντονου stress. Επιπλέον το stress μπορεί να προκαλέσει έξαρση σε πολλές δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρου νόσος.

10. Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σε περίπτωση που κάτι σας προκαλεί ανησυχία στο δέρμα σας.

Σε ότι αφορά το δέρμα, οι δερματολόγοι είναι οι ειδικοί. Μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν χιλιάδες διαφορετικές δερματικές παθήσεις. Επιπλέον έχουν την κατάλληλη γνώση και κατάρτιση να βοηθήσουν στην ανανέωση και φροντίδα του δέρματος με ασφάλεια.

 

Dr Αθηνά Τραϊανού MD

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος – Διδάκτωρ ΑΠΘ
Επιστημονικός Συνεργάτης «Υγεία κατ’οίκον»
Πατρ. Ιωακείμ 2, 1ος όροφος – πλατεία Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛ: 2315310942, 6945542818