Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού κορονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός. Ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία. Ας ενημερωθούμε αρχικά για τα συμπτώματα:
Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι παρόμοια με εκείνα που έχει ένα κοινό κρυολόγημα ή μια γρίπη. Συγκεκριμένα:
– Πυρετός
– Βήχας
– Καταρροή
– Πονόλαιμος
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα:
– Πνευμονία
– Δυσκολία στην αναπνοή
Όπως μας ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας εάν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα δεν θα πρέπει να προσέλθετε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και η αρχική νοσηλεία να πραγματοποιθεί κατ’οίκον, γιατί το πιο πιθανό είναι να πάσχετε από γρίπη ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού. Ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, ασθενείς με υπέρταση ή διαβήτη, ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους ή από καρδιαγγειακά προβλήματα, κτλ.) συστήνεται να αποφεύγουν τους χώρους συνάθροισης κοινού και τα νοσοκομεία όταν δεν κρίνεται απαραίτητο. Ακόμη και όταν επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα κοροναϊού, ο ασθενής δεν πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο από μόνος του αλλά να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054).
Η ιατρική ομάδα μας σας δίνει πολύτιμες συμβουλές και κανόνες που πρέπει να τηρούμε για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας.
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
– Εμπιστευόμαστε αξιόπιστους παρόχους υγείας για την περίθαλψη και την ενημέρωση μας.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της “Υγεία κατ’οίκον” λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό. Η περίθαλψη του ασθενούς στο σπίτι μειώνει ουσιαστικά το κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊου. Μέσω της “Υγεία κατ’οίκον” ο ασθενής έχει πρόσβαση στο σπίτι του, σε περισσότερες από 40 νοσηλευτικές πράξεις (αιμοληψία και εξετάσεις, τοποθέτηση ορού, ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, νεφελοποίηση, κτλ.), ακτινογραφία και υπέρηχο κατ’ οίκον και ιατρικές επισκέψεις από ιατρούς 15 διαφορετικών ειδικότητων.
Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η Γραμμή Φροντίδας της “Υγεία κατ’οίκον” 23130 74678 θα παρέχει δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης αναφορικά με τον κορωνοϊό.